V sobotu 27. března 2021 od 20:30 se uskutečnila Hodina Země. Tradiční akce, která má upozornit na závažnost klimatických změn a na důležitost snižování emisí uhlíkových plynů. Jednotlivci, města i památky uctívají Hodinu Země tím, že na hodinu zhasnou.

Toulcův dvůr se této akce účastní již několik let. Nejenže vypne osvětlení, které jinak nasvěcuje památkově chráněné budovy, ale pořádal tzv. Temnou prohlídku. Té se pravidelně účastnily desítky lidí. Obvykle to byla jediná akce k Hodině Země, která se v Praze konala. Letos ale uspořádání takové akce nebylo v důsledku epidemie možné. Rozhodli jsme se místo ní natočit podcast, který by lidem zpříjemnil jejich temnou hodinku.

Podcast jsme umístili na web ve čtvrtek (25. 3. 2021) před Hodinou Země a je stále přístupný na: https://www.toulcuvdvur.cz/stranka/hodina-zeme-2021.

Náš podcast se dokonce podle oficiálního webu Hodiny Země stal jedinou letošní akcí k této příležitosti.

Podcast je dlouhý přes 20 minut. Natáčeli ho pracovníci organizace Toulcův dvůr z.s. Byl to pro nás netradiční a zcela originální zážitek. Do podcastu jsme zahrnuli rozhovory o změně klimatu a pobytu ve tmě, citáty a básně o tmě, vybídli jsme lidi k výběru klimatických závazků a sami si nějaké dali. Dále je součástí podcastu četba kapitoly „Za ohněm“ z knihy Lovci mamutů od Eduarda Štorcha. Oheň byl totiž jedním z prvních zdrojů energie, který lidé využívali. A změna klimatu úzce souvisí s nadužíváním energií. Celý podcast je doplněn hudbou Ondřeje Sifona Anděry. Na závěr jsme přidali lidem tipy na hry, které si mohli potmě zahrát po zbytek Hodiny Země.

A jak jste strávili letošní Hodinu Země vy?