Ve čtvrtek 11. května 2023 se uskutečnila akce Žabí kvákání na Toulcově dvoře. Celková účast byla asi 25 osob. Akce se odehrávala u mokřadu Toulcova dvora.

S obojživelníky návštěvníky seznámil RNDr. Martin Šandera PhD. z Polabského muzea Herpeta. Za Toulcův dvůr programem provázela Marie Moravcová. Pan herpetolog před programem nastražil v nejhlubší části mokřadu několik pasti s psími granulemi, které lákaly žáby i čolky a dravé vodní bezobratlé živočichy.

Na pozadí celé akce kvákaly kuňky ohnivé a v některých momentech se přidali i skokani skřehotaví.  Podařilo se chytit pulce skokanů štíhlých a najít čerstvá vajíčka skokanů skřehotavých. Do pastí se chytilo i několik čolků obecných ve svatebním šatu. Kvůli chladnějšímu jaru jsme ještě neobjevili jejich pulce. Pan Šandera ulovil i jednoho skokana skřehotavého a snažil se nám ukázat jeho zuby. Kromě obojživelníků mohli návštěvníci pozorovat nalovené larvy jepic, potápníků, vážek, několik dospělých potápníků a splešťule.

Kromě pozorování žab a dalších vodních, především bezobratlých, živočichů byly návštěvníci seznámeni s významem mokřadů pro ochranu přírody a také městského klimatu. Jelikož pan Šandera chodí na Toulcův dvůr pravidelně každé jaro a má přehled o místních populacích obojživelníků, dává nám cenné rady k další péči o mokřad. Na léto byly naplánovány dvě brigády, při kterých se bude vyřezávat rákos, kterým zarůstá hlavní jezírko našeho mokřadu, což nevyhovuje skřehotavým skokanům.

Akce byla součástí oslav Mezinárodního dne ochrany žab, který se koná pravidelně 29. dubna. Byla velmi dobře načasována, protože v týdnu, kdy se konala, začaly žáby teprve pořádně kvákat.

Web akce: https://www.toulcuvdvur.cz/akce/zabi-kvakani-v-toulcove-dvore-4