Klimatické vzdělávání je pro učitele velmi těžké a pro děti obzvlášť. Velké množství informací a nedostatek času k jejich filtraci a porovnávání jsou jen jedny z mnoha bariér, proč se nám ve školách toto téma nedaří dětem předávat.

V rámci Ekoporaden a programu Ekoškola mohli projít 4. května 2022 někteří učitelé školením na realizaci klimatické únikové hry TERRA NOSTRA – město. Učitelé si ve formě hráčů prvně sami zahráli celou hru, prošli si reflexí a pak společně s lektorem debatovali o metodice a samotné realizaci hry na škole. Hra Terra Nostra město je připravena jako instant pro 2. stupeň ZŠ a SŠ. Dá se hrát v jedné třídě s až 25 dětmi najednou. Děti se v roli občanů města při ní dozvědí základní fakta o změně klimatu a o opatřeních, která mohou jejich imaginárnímu městu pomoc. Bojují s ubíhajícím časem, kdy se snaží získat dostatek informací a dostat je ke starostce dřív, než začne projednávání rady města o novém rozpočtu.

Hra v současné době prochází pilotáží na základních a středních školách a díky skvělým učitelům postupně vylaďujeme všechny detaily.

K tomuto účelu sloužil i proběhlý seminář.