V letošním roce se Praha již podruhé zapojila do celosvětové soutěže City Nature Challenge a Ekocentrum Koniklec bylo u toho.

Jedná se o soutěžní projekt, ve kterém města spolu soupeří o co největší počet pozorování přírodní rozmanitosti na svém území. Hlavním cílem je ukázat, že navzdory obecně přijímaným názorům je příroda ve městech opravdu bohatá. Letošní soutěžní dny probíhaly od 26. do 29. dubna 2019, kdy lidé mohli zaznamenávat pozorované rostliny a živočichy ve svém okolí. K zaznamenání druhů slouží mobilní aplikace iNaturalist. K jejímu používání nemusíte mít navíc žádné velké zkušenosti, aplikace vám navrhne o jaký druh by se mohlo jednat a pokud se vám tento návrh nezdá, můžete nechat vaše pozorování určit ostatní uživatele.

Během soutěžních dnů proběhlo na území Prahy několik dorpovodných aktivit a my jsme se se stánkem Ekocentra Koniklec a ekoporadenpraha.cz zůčastnili v sobotu 27. 04. 2019 akce v kroužkovací stanici Národního muzea v Hostivaři.

Během dne jsme příchozím nabídli mnoho různých aktivit na téma živá příroda, poradenství a Mgr. Tereza Součková se zájemci vyrážela lovit a určovat suchozemské bezobratlé.

A jak letošní soutěž dopadla?

S celkovým počtem 7757 pozorování od 446 pozorovatelů se Praha umístila na krásném 40. místě ze 159 měst po celém světě.

Všem pozorovatelům děkujeme a doufáme, že se v příštím roce zúčastníte i vy!